Vaker waterschade door klimaatverandering

Lekkages, ondergelopen kelders, wc’s waaruit het water omhoog borrelt en tuinen die onder water staan. Hevige regenval kan tot flinke schade leiden. Hoe gaat uw verzekeraar daarmee om?

Het klimaat verandert en dat is ook in Nederland te merken. Het KNMI gaat ervan uit dat we vooral in de zomermaanden vaker te maken krijgen met heftige regenbuien en blikseminslagen. In de nacht van 22 op 23 juni was het weer zover. Het Verbond van Verzekeraars schat dat het noodweer toen in de Randstad voor ongeveer 20 miljoen euro aan schade heeft veroorzaakt.

Wateroverlast voorkomen
Uw woning en uw tuin kunnen waterschade oplopen door hevige regenval. De gemeente, het waterschap en de provincie moeten er samen voor zorgen dat wateroverlast tot een minimum beperkt blijft. Maar u kunt zelf ook iets doen.

Tuin: In een betegelde tuin kan het water niet goed weg. Gras, een grindstrook of een lijngoot zorgen ervoor dat water van het terras sneller in de grond zakt.
Woning: Zorg voor goed onderhoud van uw dakgoot, regenpijp en waterafvoer. Ligt uw woning laag, dan kunt u overwegen de drempels te verhogen. Wordt er hevige regen voorspeld? Controleer dan of al uw ramen gesloten zijn.
Riool: U kunt het riool ontlasten door de regenpijp af te koppelen en het regenwater van uw dak op te vangen in een regenton of door een ontlastput aan te brengen onder aan de regenpijp. Als de rioolaansluiting nog geen vijftien centimeter boven het straatniveau ligt, kunt u bij zware regen een probleem krijgen. Een rioolwaterpomp kan dan uitkomst bieden.

Schade meestal vergoed
Als uw inboedel schade oploopt doordat er water de woning binnendringt, kunt u meestal vanuit de inboedelverzekering een vergoeding krijgen. Is er sprake van een lekkage die ontstaan is door achterstallig onderhoud? Of is er waterschade doordat u tijdens een hevige regenbui een raam open heeft laten staan? Dan zijn uw spullen niet verzekerd.

Inboedel- en opstalverzekering bij elkaar
Loopt uw woning zelf schade op, dan hangt het ervan af wie de schade vergoedt. Als u een huurhuis heeft, draait de verhuurder op voor de kosten. Heeft u een koopwoning dan kunt u een beroep doen op uw opstalverzekering. Het kan handig zijn opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. De verzekeringen kunnen dan goed op elkaar worden afgestemd. Zo voorkomt u dubbelingen en hiaten en kunt u vertrouwen op een goede en snelle schadeafwikkeling.

Wilt u weten waar u uw inboedel en opstal samen goed en voordelig verzekert? Neem dan contact op met ons kantoor.

Recent Posts