Uw kind in uw auto

Uw kind heeft zijn rijbewijs gehaald en u leent zo af en toe uw auto aan hem uit. Hoe zit het dan met de autoverzekering, is die eigenlijk wel geldig? En wat als uw kind een bekeuring krijgt? Moet u die dan betalen?

U mag uw auto natuurlijk uitlenen aan uw kind en trouwens ook aan andere familieleden, buren of vrienden. Uw autoverzekering blijft dan gewoon geldig. Dus als er bij het ontstaan van de autoschade iemand anders achter het stuur zat, krijgt u de schade vergoed als die onder de dekking valt. Wel houden verzekeraars een paar slagen om de arm. De bestuurder moet om te beginnen een rijbewijs hebben en uw toestemming hebben om in uw auto te rijden.

Regelmatige bestuurder
Ten tweede moet het uitlenen van uw auto incidenteel zijn, dus voor af en toe. Gebruikt uw kind uw auto vaker dan uzelf? Dan is hij in feite de regelmatige bestuurder en de autoverzekering moet in dat geval op zijn naam komen te staan. Dat kan gevolgen hebben voor de premie, bijvoorbeeld als uw kind jonger is dan 24 jaar. Veel autoverzekeraars rekenen dan een hogere premie.

Verzekering aanpassen in vakantie
Een speciale situatie is de uitleen van de auto voor een lange vakantie. Ook dan kunnen verzekeraars moeilijk doen over een schadevergoeding. Mag uw kind een maandje met uw auto op pad voor een buitenlandse vakantie? Dan kan de verzekering voor die periode worden aangepast. Uw autoverzekeraar schat dan opnieuw de risico’s in, wat mogelijk leidt tot een tijdelijke verhoging van de premie.

U betaalt de schade
Goed om te realiseren is dat een schadeclaim gevolgen heeft voor uw schadevrije jaren. Ook als niet u, maar uw kind de schade veroorzaakt heeft. U valt dan misschien terug op uw Bonus/Malus-ladder en gaat meer premie betalen. Groter is de financiële strop als de autoschade niet gedekt is op uw autoverzekering. U bent en blijft in dat geval verantwoordelijk voor de kosten. Ook als uw kind een verkeersovertreding maakt, moet u als kentekenhouder de boete betalen. Het is daarom goed om van tevoren met uw kind af te spreken hoe u met die kosten omgaat en wat uw kind in dat geval zelf bijdraagt.

Goede autoverzekering
Zorg ervoor dat uw auto goed verzekerd is voor schade. Neem contact op met ons kantoor voor een goede en betaalbare autoverzekering.

Recent Posts