Huis kopen met of zonder makelaar?

U weet het zeker: u wilt een huis kopen. U heeft laten uitrekenen in welke prijsklasse u kunt zoeken en ziet u een geschikte woning staan. Dan is de vraag: gaat u er alleen op af of schakelt u een aankoopmakelaar in?

Heeft u een woning gezien die u interessant lijkt om te kopen? Een aankoopmakelaar kan dan handig zijn als u zelf de onderhandelingen niet aandurft. Ook als de woning in een andere plaats is die u niet goed kent en als u veel bieders verwacht, kunt u misschien beter een eigen makelaar inschakelen.

Wensen duidelijk maken
Is dat allemaal niet het geval en heeft u genoeg zelfvertrouwen? Dan is een aankoopmakelaar niet per se nodig. U kunt dan gewoon de verkopende makelaar bellen om een bezichtiging af te spreken. Maar bereid u dan wel voor. Bedenk aan welke eisen uw volgende woning en uw nieuwe woonomgeving moeten voldoen. Vindt u het erg om te moeten verbouwen of lijkt u dat juist leuk? Hoe groot moet uw woning zijn en hoeveel slaapkamers wilt u? En ziet u deze buurt echt zitten? Door uw wensen voor uzelf duidelijk te maken kunt u met de juiste blik door het te koop staande huis lopen.

Zelf onderhandelen
Weet u zeker dat u een bepaald huis wilt kopen, dan kunt u eventueel ook zelf het onderhandeltraject doen. Misschien wilt u uw enthousiasme niet laten blijken omdat u denkt dat u dan zwakker staat. Bedenk dan dat u met een positieve houding zorgt voor een ontspannen verhouding met de verkoper. Die zal u daardoor eerder het huis gunnen en is misschien meer geneigd de onderhandelingen soepel te laten verlopen.

De juiste prijs
Dan een lastig punt: wat is uw openingsbod? U wilt niet te veel betalen, maar u wilt ook niet dat iemand anders meer biedt en het huis voor uw neus wegkaapt. Om erachter te komen of de vraagprijs niet te hoog is, kunt u een vergelijkend onderzoek doen. Op huizensites zoals Funda staan de vraagprijzen van alle vergelijkbare te koop staande huizen in de buurt. En bij het Kadaster kunt u opvragen voor welk bedrag het huis voor het laatst van eigenaar is gewisseld. Ook kunt u uitrekenen hoeveel het huis per vierkante meter kost. Is dat vergelijkbaar met de vierkante meterprijs in de omgeving?

Een reëel bod
Het kan een hoop zenuwen, gedoe en tijd schelen als u direct een reëel bod uitbrengt. Wees dan duidelijk tegenover de verkopende partij. Zeg dat u het huis graag wilt hebben, maar dat u niet ver van uw openingsbod af wilt wijken. De kans dat u er samen snel uit bent, is dan groter.

Hypotheekadvies specialistenwerk
Zonder makelaar een huis kopen kan in bepaalde gevallen wel. Maar zelf een hypotheek uitzoeken raden wij u niet aan. Dat is echt specialistenwerk. Neem voor een passende hypotheek daarom contact op met ons kantoor.

Recent Posts