Carrière afbouwen zonder financieel verlies

Het prepensioen en de VUT zijn afgeschaft en de AOW-leeftijd gaat geleidelijk aan omhoog. Dat is te merken. De leeftijd waarop Nederlanders gemiddeld met pensioen gaan ligt veel hoger dan 10 jaar geleden. Maar de laatste loodjes wegen soms zwaar.

In 2006 ging nog 28 procent van de werknemers voor zijn 60e met pensioen en slechts 15 procent stopte na zijn 65e. Dat beeld is gaandeweg gekanteld, we gaan met zijn allen steeds later met pensioen, nu gemiddeld met 64 jaar en vijf maanden.

Zware jaren
Langer doorwerken is goed voor de schatkist, maar niet altijd voor degene die werkt. Volgens het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) hebben zeven op de tien oudere werknemers ten minste één langdurige ziekte, aandoening of handicap en 40 procent wordt hierdoor belemmerd in zijn of haar werk. Met name deze groep vindt de laatste jaren voor het pensioen zwaar.

Stoppen of minderen?
De keuze om te stoppen met werken is niet zo zwart-wit als vroeger. In plaats van in één keer radicaal te stoppen kunt u vaak ook minderen. Bijvoorbeeld door een kleiner aantal uren te werken of een lichtere functie te accepteren. Maar is dat financieel haalbaar? Dat hangt ervan af welke mogelijkheden uw werkgever biedt en wat u zelf aan maatregelen getroffen heeft. Als u op uw 40e besluit dat u vanaf uw 60e minder wilt werken, heeft u nog tijd om een financiële reserve te creëren waarmee u de inkomensachteruitgang in de jaren voor het pensioen op kunt vangen.

Financieel haalbaar maken
En daarmee komen we op een ander punt. Bijna driekwart van de Nederlanders stelt het uitzoeken van zijn pensioen uit. Begrijpelijk want dat pensioen ligt ver in de toekomst. Maar hoe eerder u uw zaken regelt, hoe meer er mogelijk is in de toekomst. Daarom nodigen wij u uit samen met ons een financieel plan te maken. Wij kijken heel breed naar uw gezinssituatie, inkomen, vermogen, eigen huis en pensioenregeling en naar hoe deze zich ontwikkelen. En we vragen naar uw toekomstwensen. Als dat eerder stoppen met werken of een carrièreafbouw is zonder financieel verlies, gaan wij na hoe dat te realiseren is. Door af te lossen op de hypotheek bijvoorbeeld of door te sparen, te beleggen of te verzekeren.

Kunnen kiezen
Wilt u de vrijheid om op een gegeven moment te kunnen beslissen dat u voor de officiële pensioendatum stopt met werken of minder gaat werken? Zorg er dan nu voor dat u er tegen die tijd ook financieel klaar voor bent. Neem contact op met ons kantoor.

Recent Posts