Auto ouder geworden? Pas uw verzekering aan

U heeft indertijd voor uw nieuwe auto gekozen voor een allriskverzekering. Maar uw auto is nu een paar jaar later een stuk minder waard. Past deze dekking dan nog wel? Tijd voor een check van uw autoverzekering.

De dekking van uw autoverzekering moet passen bij de leeftijd van uw auto. Een nieuwe auto heeft een hoge nieuwwaarde en daar past een allrisk autoverzekering bij. Bij een total loss wilt u immers graag de nieuwwaarde vergoed krijgen. Maar voor een oudere auto is deze dekking niet relevant. Verzekeraars vergoeden bij een total loss van een oudere auto namelijk de dagwaarde oftewel de vervangingswaarde. Dat is de waarde van uw auto vlak voor het moment dat deze total loss raakte.

Wat bepaalt de dagwaarde?
De meeste verzekeraars houden helaas geheim hoe ze precies de dagwaarde berekenen van uw auto. Maar een paar vuistregels zijn er wel. Om te beginnen is een oude auto vanzelfsprekend minder waard dan een jonge. Daarnaast is de afschrijving van uw auto afhankelijk van het merk of het model. En een auto met veel extra’s is meer waard dan een met een simpele uitvoering. Verder maakt het natuurlijk uit hoe intensief de auto gebruikt is. Naarmate u meer gereden heeft met de auto is hij minder waard. Ten slotte wordt voor het berekenen van de dagwaarde gekeken naar de staat van de auto. Een goed onderhouden auto is meer waard dan een auto waar van alles aan moet gebeuren.

Wanneer verzekering aanpassen?
Wanneer laat u de allriskdekking vallen en kiest u voor een beperkt casco dekking of voor alleen een WA-dekking? Over het algemeen geldt dat een auto vanaf 4 tot 6 jaar oud niet meer onder de categorie ‘nieuw’ valt. In dat geval kunt u beter kiezen voor een autoverzekering met beperkt casco dekking. Bij een auto ouder dan 8 jaar is een WA-verzekering doorgaans voldoende. Er zijn natuurlijk individuele verschillen. U kunt uw garage vragen wat zij van de staat van uw auto vinden.

Verzekeringscheck
Volgens onderzoek van GfK is ruim de helft van de autobezitters oververzekerd. Zij kiezen een te hoge dekking bij het afsluiten van de verzekering of ze passen de verzekering niet aan terwijl hun auto wel ouder wordt. Hoe is dat bij u? Neem contact op met ons kantoor en laat ons uw autoverzekering checken. Wij bespreken welke verzekering nog bij u past en gaan dan direct na bij welke aanbieder u het voordeligst uit bent.

Recent Posts